't Vaarderhoogt

Januari

Januari

pic33.jpg

Januari is een stille, rustige tuinmaand.

Het is een maand om eens te genieten van uw tuin. Genieten van allerlei planten die wintergroen zijn, bessen dragen of zelfs nog bloeien, zoals de winterbloeiende Prunus subhirtella 'Autumnalis', Jasminium nudiflorum (winterjasmijn), Hamamelis (toverhazelaar), Viburnum tinus, Chimonanthus praecox, Viburnum x bodnantese 'Dawn' en de Helleborus (kerstroos). De viooltjes en winterheide (Erica's) geven prachtig kleur aan je tuin of in de winterbakken op je balkon. De gele winterakonietjes zijn de eerste bolgewasjes die hun bloemen in de tuin zullen laten verschijnen.

Het is nu de ideale periode om rustig allerlei zaadcatalogi door te kijken en een lijstje te maken van allerlei soorten die je wilt kopen om over enkele maanden te zaaien. Mocht je grootse plannen voor de tuin hebben, dan kun je deze wijzigingen nu op je gemak op papier uitwerken.

Siertuin - plantenborders - gazon

 • Als het gazon bevroren is, kun je er beter niet oplopen. Het geeft allemaal schade die pas tijdens het komende groeiseizoen verschijnt.
 • Kijk de winterbescherming van uw vorstgevoelige planten in de tuin na. Als deze door de wind is los gekomen, kun je dit best tijdig herstellen voordat de wind vrij spel krijgt.
 • Snoei of plant bladverliezende heesters en bomen als het niet vriest.
 • Dode en zieke takken van struiken en bomen kunnen nu verwijderd worden.
 • Het is het ideale moment om nog winterstekken te nemen van Forsythia, sering, Deutzia, Salix, Ribes, etc.
 • Groenblijvende planten blijven ook in de winter vocht verdampen via hun bladeren. Dergelijke bladhoudende gewassen (zoals jonge groene hagen of bamboe) kunnen echter moeizaam water opnemen als de bodem diep bevroren is. Geef daarom zelfs in de winter bij aanhoudende vrieskou lauw water aan dergelijke gewassen. Dit is des te meer aan te raden als dergelijke planten in kuipen staan, waarbij de wortelkluit nog makkelijker kan doorvriezen.
 • Voorkom dat takken afbreken door het gewicht van een laag sneeuw. Tijdig schudden aan doorhangende takken kan veel schade voorkomen.

Tips

 • Takken van sierheesters binnenskamers in bloei trekken.
 • Het is erg leuk om enkele takken af te snijden van bomen en heesters die al heel vroeg in het jaar bloeien. Een van de beste voorbeelden is de Forsythia of het Chinees klokje. Als je daar nu takken van knipt, zijn de bloemknoppen al zo voldoende ver ontwikkeld. Plaats ze in de kamer op een vaas met water en al snel zullen ze bloeien. Om de takken nog langer vers te houden zet je ze best in lauw water en snoei je ze even schuin bij voor je ze in de vaas zet.
 • Geen zout maar zand: de paden en het terras kan door de vorst gevaarlijk glad zijn. Om de paden begaanbaar te laten blijven haalt men al snel het strooizout boven. Strooizout is slecht voor planten. Als je dat strooit op je terras of pad, komt het al snel tussen de bomen, struiken en in de border terecht. De planten in de border kunnen dan last van het hoge zoutgehalte krijgen. Pas als de planten gaan groeien, wordt het zichtbaar. De groei blijft achter en groen blad wordt geel. Je kunt dan ook veel beter strooizand (gewoon scherp zand of metselzand) gebruiken. Dat werkt net zo goed als zout en het is niet schadelijk voor de planten.

Vogels voeren / bessenstruiken planten.

 • In een winter met strenge vorst en sneeuw weten de vogels uw hulp zeker te waarderen. Plaats voederplankjes op plaatsen waar de vogels er gemakkelijk bij kunnen en zich veilig voelen. Volgende voeders zijn ideaal: zadenmengsels, vetbolletjes, fruit, noten,... Koop vetbollen met zaden en hang die op of leg die neer op plaatsen waar katten niet gemakkelijk bij kunnen. Ideaal is het om enkele sierheesters in de tuin aan te planten met lekkere winterbessen. Besdragende bomen en struiken zijn tegelijkertijd mooi om naar te kijken.

Nog enkele tips voor de mensen die graag een schaaltje vers water geven aan de tuinvogels:

 • Bij sneeuw is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door van het sneeuw te pikken.
 • Als water in vijvers en sloten bevroren is, volstaat fijngeslagen ijs.
 • Zorg dat de waterschaal altijd is afgedekt (bijvoorbeeld met gaas) dan kunnen de vogels er niet in baden. (bevriezingsgevaar).